ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE caută super eroi pentru o lume cu #plasticzero

În 25 și 26 septembrie a debutat la Slobozia ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE, proiect marca Asociația Volum Art, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, realizat cu sprijinul KAUFLAND România, sponsor principal, și al partenerilor NORSENSUS Mediaforum Norvegia și Muzeul Municipiului București.

Șase orașe, zece școli, peste o sută de copii participanți, zece profesori, șase traineri, peste șaizeci de ateliere de bandă desenată și storytelling, șapte expoziții – așa arată proiectul în cifre. Mai mult de atât, este o incursiune în imaginația copiilor care sunt stimulați să lucreze în echipă, să găsească soluții pentru combaterea poluării cu plastic, să le transpună vizual, să își dezvolte gândirea critică. Împuternicirea lor este un instrument sustenabil pentru dezvoltarea pe baze sănătoase a comunităților locale.

ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE a reunit la primele două ateliere 31 de copii cu vârste între 10 și 18 ani de la Școala Gimnazială ”Sfântul Andrei” și Liceul Pedagogic ”Matei Basarab” coordonați de profesoarele Maria Popescu, Sorina Elena Vasluianu și  Anca Barbu. Copiii au fost îndrumați de trei trainer implicați în proiect: Alin Ivan și Aneli Munteanu, pentru incursiunea în lumea benzilor desenate, și Ana Agopian, care le-a descifrat tainele scrierii creative. Ghid în universul dezvoltării durabile și al combaterii poluării cu plastic le-a fost Roxana Crișan.

Dimineața zilei de 25 septembrie a fost una plină de entuziasm, dorință de a spune povești, creioane ascuțite, minți curioase, întrebări peste întrebări, toate în căutarea de soluții pentru o lume cu #plasticzero. Colectarea selectivă a deșeurilor a stârnit chiar și dezbateri, iar exemplele de economie circulară au fost primite cu mult interes.

Au apărut de altfel și primele propuneri pentru noua lume în care plasticul e redus, refolosit și reciclat, dar mai toate vin din alte lumi și alte dimensiuni. Ceea ce ne poate arăta care e dimensiunea imaginară a poluării cu plastic, la prima vedere nu o pot rezolva decât extratereștrii și super eroii. 😊

Ce urmează? Alte patru ateliere în Slobozia, în care personajele și poveștile se vor contura și vor prinde viață. Eroii vor găsi soluții pentru o lume capabilă să își satisfacă nevoile PREZENTului fără a compromite capacitatea generațiilor din VIITOR de a-și satisface propriile nevoi. Și poate ne vor inspira și pe noi, adulții, să devenim mai responsabili și să avem mai multă grijă de lumea pe care o lăsăm moștenire copiilor noștri.

Incursiunea ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE în Slobozia va culmina cu o expoziție pe gardul Liceului Pedagogic ”Matei Basarab”, la o data care va fi anunțată ulterior. Cu acest prilej părinții, cetățenii orașului, reprezentanții autorității locale vor fi invitați să aprecieze lucrările copiilor participanți și să și să se lase inspirați de soluțiile creative ale copiilor pentru combaterea poluării cu plastic și, de ce nu, să implementeze politici și soluții concrete în această direcție.

După încheierea activității în Slobozia, echipa se va îndrepta cu ateliere similare spre celelalte orașe incluse în proiect – Alexandria, Turnu Măgurele, Oltenița, Urziceni și Mizil.

Atelierele se vor desfășura fizic sau online, în funcție de ecoluția contextului pandemic, și vor respecta toate normele de siguranță și igienă impuse de actuala situație. Echipa proiectului (angajați și traineri) este vaccinată anti-COVID 19.

Ne puteți urmări în social media unde proiectul și fiecare atelier vor fi documentate prin povești, fotografii și video pe pagina de Facebook a proiectului

# # #

ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE

Un proiect al Asociației Volum Art

Manager de proiect: Judit Balint

Coordonator implementare: Corina Gligor

Traineri bandă desenată: Anna Florea, Aneli Munteanu, Alin Ivan

Traineri scriere creativă: Ana Agopian, Iulia Rugină, Oana Răsuceanu

Comunități:

Alexandria – Școala cu clasele I-VIII ”Ștefan cel Mare” și Colegiul Național Pedagogic ”Mircea Scarlat”

Mizil – Școala Gimnazială nr. 1 și Liceul Teoretic ”Grigore Tocilescu”

Oltenița – Colegiul Național ”Neagoe Basarab”

Slobozia – Școala Gimnazială ”Sfântul Andrei” și Liceul Pedagogic ”Matei Basarab”

Turnu Măgurele – Colegiul Național Unirea

Urziceni – Școala Gimnazială ”Ion Heliade Rădulescu” și Colegiul Național ”Grigore Moisil”

Asociația Volum Art, înființată în 2010, în București, urmărește să promoveze arta contemporană și să aducă publicul larg mai aproape de ea, fiind interesată, în principal, de dezvoltarea proiectelor de artă în spațiul public și de educație artistică non-formală îndreptate spre publicul tânăr.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3 3 miliarde între 1994 și 2014 și 1 55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe www eeagrants org și www eeagrants ro.

Programul RO CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura ro.