In perioada 11-16 iulie 2022 va avea loc tabără de animație din cadrul proiectului ENDLESS PRESENT – LIMITED FUTURE. Plecând de la tema dezvoltată în cadrul atelierelor de bandă desenată și scriere creativă, combaterea poluării cu plastic, #plasticzero, participanții vor realiza un scurt film de animație în tehnica stop motion. Coordonatorii atelierelor de animație stop motion vor fi Radu Igazsag, prof. universitar din cadrul Departamentului de animație, Facultatea de Film, Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografie „I.L. Caragiale” și Vedat Sevincer, coordonator proiecte, Norsensus Mediaforum (Norvegia).
Tabăra de animație reunește 13 copii și adolescenți din Slobozia, Turnu Măgurele, Oltenița, Mizil, Alexandria și Urziceni, autorii celor mai bune două lucrări realizate în urma atelierelor de bandă desenată, ilustrație și scriere creativă derulate în cele 6 comunități, în perioada 25 septembrie 2021 și 10 aprilie 2022.
Juriul, format din cei 6 traineri ai atelierelor – Ana Agopian, Anna Florea, Alin Ivan, Aneli Munteanu, Iulia Rugină, Oana Răsuceanu, a selectat din lucrările realizate de participanți ținând cont de următoarele criterii:
-
Povestea – de la 0 la 5 puncte – este cel mai important element al unei benzi desenate; povestea stă la baza scenariului benzii desenate și conține ideea și personajul/personajele; este cea care redă desfășurarea acțiunii, așa cum și-a imaginat-o autorul; fără o poveste consistentă, cu un fir narativ clar nu putem hotărî și decupa secvențele unei benzi desenate.
-
Punerea în scenă – de la 0 la 5 puncte – se mai numește și decupaj regizoral sau încasetare; urmărește secvențialitatea scenelor ce compun desfășurarea acțiunii benzii desenate; foarte importante sunt schimbările de cadru, cursivitatea acțiunii, durata unor scene, prezența personajelor în casete, planurile regizorale, redactarea textului și prezentarea lui în bule, crearea atmosferei, transmiterea tensiunii sau a stărilor personajelor prin dinamica tuturor casetelor de bandă desenată.
-
Desen – de la 0 la 5 puncte – claritatea imaginilor și atingerea scopului prin stilul folosit; desenele ne dau informații, ca și povestea, creând un singur organism, de aceea nu putem vorbi de bandă desenată fără una dintre cele două; în funcție de modul de abordare al poveștii, pot avea un impact mare sau mic asupra cititorului și uneori ajută la înțelegerea poveștii fără să avem nevoie să citim dialogurile; expresivitatea liniei, personajele recognoscibile, decorurile și elementele recurente, toate acestea sunt redate de un desenator-povestitor BD.
-
Tema – de la 0 la 5 puncte – înțelegerea și transmiterea clară în propria poveste, în banda desenată, a temei cursului nostru – ” Dezvoltarea durabilă – Combaterea poluării cu plastic”.
-
Originalitatea – de la 0 la 5 puncte – putem vorbi de originalitate la nivelul poveștilor în benzile desenate realizate de cursanți, atâta timp cât sursele de inspiratie pe care le folosesc nu sunt „trase la indigo” ; este un punct foarte important care arată gradul de dezvoltare al povestitorului și bunul simț artistic al fiecăruia; dozarea potrivită a informațiilor sau stilurilor preluate duce la creații frumoase și demne de apreciat; la acest punct se va ține cont de toate aspectele benzii desenate (poveste, desen, încasetare, temă, personaje, stil etc.)
Leave a Reply